BLOG

EEN THERMISCHE BREUK, WAT IS DAT?

Vanaf deze week ga ik blogs schrijven waar de veel gestelde vragen aan Evers en Evers glas één voor één worden behandeld. Vandaag bespreek ik een thermische breuk. Deze breuk in het glas is makkelijk te herkennen en verschilt duidelijk van een breuk die is ontstaan door een klap tegen het glas. De thermische breuk heeft een duidelijke breuklijn die vanuit de rand van het glas begint en zich daarna vertakt. De oorzaak voor deze breuk is voor ongehard glas te vinden in temperatuurverschillen van 25 tot 30 graden Celcius.

Wanneer glas gehard is zullen temperatuurverschillen van 100 graden Celcius geen probleem zijn. Indien er draadglas is toegepast loop je meer risico op thermische breuk dan bij het gebruik van gewoon float. Indien je dit probleem wil voorkomen is het verstandig om je beglazing niet te beplakken met folie en om je gordijnen en verwarming niet te dicht op je beglazing op te hangen. Het gebruik van gehard glas is in risico situaties aan te raden.

Een specialist van Evers & Evers kan je helpen te bepalen of de breuk in jouw ruit een thermische breuk is. Deze breuk valt niet onder een garantie. Soms is glasbreuk meeverzekerd in uw verzekering.

“WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HR, HR+ EN HR++?

HR glas is dubbel glas wat bestaat uit 2 glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden. De ruimte tussen de 2 glasplaten zorgt voor een isolerende werking. Je kunt dit glas toepassen in kozijnen, ramen en deuren voor een betere warmte- en geluidsisolatie.

Om stralingswarmte tegen te houden, wordt het glas steeds vaker van een dun metaallaagje voorzien. Dit type beglazing heet HR-glas. Het laagje metaal is zo dun, dat het nauwelijks waar te nemen is, het laat het zichtbare licht voor het grootste deel door (lichttransmissie LTA circa 79%). Hoe effectiever dit metaallaagje werkt, hoe beter de isolatiewaarde. De verschillen in warmte-isolatie worden bovendien bereikt doordat verschillende spouwbreedten al dan niet in combinatie met een andere spouwvulling dan lucht, bijvoorbeeld Argon of Krypton toegepast worden. Om het verschil in werking aan te duiden wordt het HR, HR+ of HR++ glas genoemd.

Per 1 juli 2008 is de HR-classificatie gewijzigd voor producenten die leveren met een KOMO-keur. Vanaf deze datum wordt ingedeeld op basis van de daadwerkelijk behaalde isolatiewaarde van de desbetreffende ruit. De isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt in de U-waarde. De U-waarde (eenheid: W/m2K) geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Een veelvoorkomend probleem is dat het huidige HR++ glas te dik is om in oude houten deuren en ramen te plaatsen. Hierdoor gebruikt men voor deze toepassing soms HR+ (9-12mm argongas spouw) in draaiende delen. Of men zaagt de sponning schoon en plaatst aan beide kanten nieuwe glaslatten.
Dubbel glas kan ook zonwerend zijn. De metaallaagjes zijn dan dikker en uit meerdere metalen opgebouwd. De zontoetredingsfactor (ZTA) kan dan teruggebracht worden tot 20 %. De lichttransmissie (LTA) gaat dan echter ook omlaag.

Drievoudig glas is een ontwikkeling die van de Scandinavische landen via Duitsland naar Nederland is overgewaaid. Sinds juni 2012 bestaat er voor drievoudig geïsoleerd glas een KOMO® keurmerk uitgegeven door KIWA, namelijk HR3® glas. HR3® glas heeft een U-waarde van 0,7 W/m2K of lager. Drievoudig glas met coatings en gasvulling kan een U-waarde bereiken tot wel 0,4 W/m2K.

Wil je tweewekelijks mijn nieuwe blog ontvangen? Vul je email adres hieronder in en ik hou je op de hoogte.