Condens op de binnen- of buitenkant van het raam?

Condens kan op de binnen- als de buitenkant van het raam optreden, afhankelijk van de verschillende omstandigheden. Hieronder volgen de mogelijke oorzaken en oplossingen voor de verschillende situaties.

Condens aan de binnenkant van het raam

  • Vochtige lucht: als de lucht in de kamer te vochtig is, is het mogelijk dat er condensatie optreedt op de binnenkant van het raam. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte. Dit kan je bewerkstelligen door ramen open te zetten of mogelijk een ventilator te gebruiken.
  • Isolatieproblemen: is er sprake van slechte isolatie? Dit zorgt ervoor dat warme, vochtige lucht in contact komt met het koude raamoppervlak, wat condensatie  op de binnenkant van het raam veroorzaakt. Het is raadzaam de isolatie te verbeteren door bijvoorbeeld een tochtstrip te gebruiken of HR++ glas te monteren.
  • Temperatuurverschillen: condensatie kan optreden wanneer er grote temperatuurverschillen zijn tussen binnen en buiten. Dit ondervang je gedeeltelijk door de temperatuur zoveel mogelijk constant te houden. Op deze manier heb je minder kans op condens aan de binnenkant van je raam.

Condens aan de buitenkant van het raam

  • Lage buitentemperatuur: als de buitentemperatuur erg laag is en er vocht in de lucht aanwezig is, kan condensatie optreden op de buitenkant van het raam. Dit is volledig normaal en een teken van goede isolatie. Het condens is te verwijderen  met een doek.
  • Hoge luchtvochtigheid buiten: in vochtige omstandigheden treedt condensatie op de buitenkant van het raam. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Wanneer de luchtvochtigheid afneemt, zal ook het condens verdwijnen.

Soms duidt de aanwezigheid van condensatie op ramen op andere problemen, zoals lekkages of slechte isolatie. Maak je je er zorgen over? Neem contact met ons op en we overleggen wat de mogelijkheden voor je zijn. Condens op je ramen, aan de binnen- of buitenzijde is meestal onschuldig en eenvoudig te verhelpen.

Heb je hier nog vragen over?  Overleg met ons, we staan klaar om je te adviseren.

Meer actuele berichten

Bouw en Infra Inclusief Award: initiatieven van Evers & Evers Glas en ERA Contour winnen
Bouw en Infra Inclusief Award: initiatieven van Evers & Evers...

Op 11 april zijn de winnaars van de allereerste Bouw en Infra Inclusief Award bekendgemaakt in The Colour Kitchen in [...]

Lees meer
Evers & Evers glas finalist voor de bouw en infra inclusief award
Evers & Evers glas finalist voor de bouw en infra...

Wij zijn zo trots! https://www.youtube.com/watch?v=D0UsKrFIJhY Evers & Evers glas is finalist voor de bouw en infra inclusief award. En in [...]

Lees meer
“Ik vind het mooi dat werknemers bij ons groeien!”
“Ik vind het mooi dat werknemers bij ons groeien!”

Volgens Suzanne verdient iedereen een werkplek. "Hoe lang of kort je gebruiksaanwijzing ook is." Daarom besloot ze voor Evers & [...]

Lees meer
Al het moois ontstaat tussen glas en gerinkel
Al het moois ontstaat tussen glas en gerinkel

Evers & Evers Glas: er is geen houden meer aan ‘Ik ben geen verkoper die mensen iets door de strot [...]

Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews
FINEO glas