Wat is zonwerend glas?

Dubbelglas komt voor in vele varianten. Eén daarvan is zonwerend of warmtewerend glas. Zonwerend glas is voorzien van een zonwerende coating. Dankzij deze coating blijft de warmte in de zomer beter buiten. In de winter houdt de coating de warmte juist binnen in huis.

Er zijn verschillende gradaties in zonwerend glas. Er kan maximaal 60% van de warmte buitenshuis gehouden worden, wanneer je warmtewerend glas afzet tegen standaarddubbelglas. Op deze manier is er sprake van een goede lichtinval. Dit is bij andere zonwerende maatregelen niet altijd het geval. Een bijkomend voordeel van zonwerend glas is een verlaging van de energiekosten. In de winter profiteer je namelijk van de isolerende functie, terwijl er in de zomer minder noodzaak is om binnen te koelen.

Hoe zit dit nu technisch in elkaar? Er zit een zeer dun laagje met kleine ijzerdeeltjes op het zonwerende glas. Het glas wordt hierdoor iets minder transparant en reflecteert de zon. De dikte van het laagje en de precieze samenstelling varieert. Zo ontstaan er dus verschillende gradaties in warmtewerend en zonwerend glas.

De voor- en nadelen van zonwerend glas

Is het stralend weer en schijnt de zon uren en dagen aan één stuk? Dan wordt het erg warm in je huis. Zonwerend glas houdt een groot gedeelte van deze warmte buiten. Tegelijkertijd zorgt het voor maximale lichtinval. Dit is heerlijk op de meeste dagen van het jaar. Heb je last van de schittering van de zon? Zonwerend glas neemt deze schittering weg. Daardoor is het niet meer noodzakelijk om zonwering toe te passen. Zonwerend of warmtewerend glas is daarnaast niet alleen effectief, maar ook mooi. Veel glas in je huis geeft namelijk een prachtig luxe effect aan je woning. Tot slot zorgt zonwerend glas voor minder uv-straling door je raam. Jouw meubels verkleuren daardoor minder snel én blijven langer mooi.

Om de zonnewarmte buiten te houden, moeten er alleen ook concessies worden gedaan aan de lichtdoorlatendheid van het glas. Deze is wat minder dan standaardglas, wat 90% van het daglicht doorlaat.

Misverstanden omtrent zonwerend glas

Over het algemeen gaat men er vanuit dat zonwerend of warmtewerend glas zeer sterk spiegelt of reflecteert. Dit is niet correct. Evers & Evers Glas heeft een uitgebreid assortiment met warmtewerend en zonwerend glas, waarvan een aantal exemplaren nauwelijks meer spiegelen dan standaardisolatieglas. Van binnenuit is het verschil niet waar te nemen.

Ook wordt aangenomen dat zonwerend glas veel licht buitenhoudt. Natuurlijk zijn er varianten op de markt waar dit het geval is. Deze worden vaak toegepast op daken, zoals een tuinkamer. Gebruik voor overige toepassingen van zonwerend glas een variant met hoge lichttransmissie. Evers & Evers Glas adviseert je graag over de verschillende mogelijkheden.

Tot slot wordt vaak gedacht dat zonwerend glas duur is, maar dit is niet het geval. Wij helpen je om de kosten af te zetten tegen de opbrengsten. Je zult dan zien dat de investering in zonwerend glas een verdedigbare investering is, zeker met de huidige oplopende energiekosten. En vergeet daarbij niet dat het comfort van je woning stijgt door het toepassen van deze glasvariant!

Wij helpen je met zonwerend glas op maat

Het toepassen van warmtewerend glas blijft maatwerk. Bij Evers & Evers Glas zijn we je er graag mee van dienst. Heb je vragen over zonwerend glas of wil je een bezoek brengen aan ons bedrijf? Laat het ons weten. We staan voor je klaar.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Geen probleem. Neem dan vrijblijvend contact met ons. Wij helpen je graag.

Neem contact op

Actuele berichten

Bouw en Infra Inclusief Award: initiatieven van Evers & Evers Glas en ERA Contour winnen
Bouw en Infra Inclusief Award: initiatieven van Evers & Evers...

Op 11 april zijn de winnaars van de allereerste Bouw en Infra Inclusief Award bekendgemaakt in The Colour Kitchen in [...]

Lees meer
Evers & Evers glas finalist voor de bouw en infra inclusief award
Evers & Evers glas finalist voor de bouw en infra...

Wij zijn zo trots! https://www.youtube.com/watch?v=D0UsKrFIJhY Evers & Evers glas is finalist voor de bouw en infra inclusief award. En in [...]

Lees meer
“Ik vind het mooi dat werknemers bij ons groeien!”
“Ik vind het mooi dat werknemers bij ons groeien!”

Volgens Suzanne verdient iedereen een werkplek. "Hoe lang of kort je gebruiksaanwijzing ook is." Daarom besloot ze voor Evers & [...]

Lees meer
Condens op de binnen- of buitenkant van het raam?
Condens op de binnen- of buitenkant van het raam?

Condens kan op de binnen- als de buitenkant van het raam optreden, afhankelijk van de verschillende omstandigheden. Hieronder volgen de [...]

Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews
FINEO glas