Wat is zonwerend glas?

Dubbelglas komt voor in vele varianten. Eén daarvan is zonwerend of warmtewerend glas. Zonwerend glas is voorzien van een zonwerende coating. Dankzij deze coating blijft de warmte in de zomer beter buiten. In de winter houdt de coating de warmte juist binnen in huis.

Er zijn verschillende gradaties in zonwerend glas. Er kan maximaal 60% van de warmte buitenshuis gehouden worden, wanneer je warmtewerend glas afzet tegen standaarddubbelglas. Op deze manier is er sprake van een goede lichtinval. Dit is bij andere zonwerende maatregelen niet altijd het geval. Een bijkomend voordeel van zonwerend glas is een verlaging van de energiekosten. In de winter profiteer je namelijk van de isolerende functie, terwijl er in de zomer minder noodzaak is om binnen te koelen.

Hoe zit dit nu technisch in elkaar? Er zit een zeer dun laagje met kleine ijzerdeeltjes op het zonwerende glas. Het glas wordt hierdoor iets minder transparant en reflecteert de zon. De dikte van het laagje en de precieze samenstelling varieert. Zo ontstaan er dus verschillende gradaties in warmtewerend en zonwerend glas.

De voor- en nadelen van zonwerend glas

Is het stralend weer en schijnt de zon uren en dagen aan één stuk? Dan wordt het erg warm in je huis. Zonwerend glas houdt een groot gedeelte van deze warmte buiten. Tegelijkertijd zorgt het voor maximale lichtinval. Dit is heerlijk op de meeste dagen van het jaar. Heb je last van de schittering van de zon? Zonwerend glas neemt deze schittering weg. Daardoor is het niet meer noodzakelijk om zonwering toe te passen. Zonwerend of warmtewerend glas is daarnaast niet alleen effectief, maar ook mooi. Veel glas in je huis geeft namelijk een prachtig luxe effect aan je woning. Tot slot zorgt zonwerend glas voor minder uv-straling door je raam. Jouw meubels verkleuren daardoor minder snel én blijven langer mooi.

Om de zonnewarmte buiten te houden, moeten er alleen ook concessies worden gedaan aan de lichtdoorlatendheid van het glas. Deze is wat minder dan standaardglas, wat 90% van het daglicht doorlaat.

Misverstanden omtrent zonwerend glas

Over het algemeen gaat men er vanuit dat zonwerend of warmtewerend glas zeer sterk spiegelt of reflecteert. Dit is niet correct. Evers & Evers Glas heeft een uitgebreid assortiment met warmtewerend en zonwerend glas, waarvan een aantal exemplaren nauwelijks meer spiegelen dan standaardisolatieglas. Van binnenuit is het verschil niet waar te nemen.

Ook wordt aangenomen dat zonwerend glas veel licht buitenhoudt. Natuurlijk zijn er varianten op de markt waar dit het geval is. Deze worden vaak toegepast op daken, zoals een tuinkamer. Gebruik voor overige toepassingen van zonwerend glas een variant met hoge lichttransmissie. Evers & Evers Glas adviseert je graag over de verschillende mogelijkheden.

Tot slot wordt vaak gedacht dat zonwerend glas duur is, maar dit is niet het geval. Wij helpen je om de kosten af te zetten tegen de opbrengsten. Je zult dan zien dat de investering in zonwerend glas een verdedigbare investering is, zeker met de huidige oplopende energiekosten. En vergeet daarbij niet dat het comfort van je woning stijgt door het toepassen van deze glasvariant!

Wij helpen je met zonwerend glas op maat

Het toepassen van warmtewerend glas blijft maatwerk. Bij Evers & Evers Glas zijn we je er graag mee van dienst. Heb je vragen over zonwerend glas of wil je een bezoek brengen aan ons bedrijf? Laat het ons weten. We staan voor je klaar.

Actueel

Evers & Evers Glas breidt uit!
Evers & Evers Glas breidt uit!

Door het aankopen van het pand van de buren verdubbelen wij onze bedrijfsoppervlakte. Benieuwd naar onze beweegredenen? Glas in Beeld [...]

Lees meer
***VACATURES***
***VACATURES***

Evers & Evers glas blijft groeien. Daarom zoeken wij wederom uitbreiding van ons team. Wil jij lid worden van #TEAMEVERS [...]

Lees meer
10 Jaar Suzanne Evers bij Evers & Evers
10 Jaar Suzanne Evers bij Evers & Evers

Bijna 10 jaar getrouwd. 10 jaar Suzanne Evers. 10 jaar Suzanne Evers bij Evers & Evers. 10 jaar geleden diende [...]

Lees meer
Evers & Evers versterkt samenwerking met Cover
Evers & Evers versterkt samenwerking met Cover

Met een driedaags bezoek aan Finland hebben wij de samenwerking met Cover versterkt. Cover is dé producent van draai- en [...]

Lees meer
Lees al het nieuws

Veelgestelde vragen

Standaardglas heeft als eigenschap dat je jezelf er lelijk aan kunt verwonden. Als dit glas kapotgaat, ontstaan er zeer gevaarlijke grote scherven. Om dit te voorkomen, is er veiligheidsglas ontwikkeld. Dit wordt ook wel letselwerende beglazing genoemd. De eigenschappen waar veiligheidsglas aan moet voldoen, zijn vastgelegd in de NEN 3569-norm.


Lees meer

Dubbelglas komt voor in vele varianten. Eén daarvan is zonwerend of warmtewerend glas. Zonwerend glas is voorzien van een zonwerende coating. Dankzij deze coating blijft de warmte in de zomer beter buiten. In de winter houdt de coating de warmte juist binnen in huis.


Lees meer

Onze woningen worden met de jaren beter geïsoleerd. Dat heeft enorm veel voordelen. Helaas betekent dit ook dat de ruimtes minder goed worden geventileerd. Het resultaat hiervan is een hoge luchtvochtigheid. Ook zorgt een slechte ventilatie voor een minder schone lucht. Dit is zorgelijk, want een schone lucht is erg belangrijk voor de gezondheid. Dit probleem ga je tegen door een ventilatierooster in je raam te plaatsen.


Lees meer

Glas zorgt voor veel licht en een ruimtelijk effect in jouw huis. Elke glassoort heeft zijn eigen isolerende waarde. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk licht in ons huis. We willen de kou echter ook graag buiten huis houden. Daarom is het glas de laatste tientallen jaren sterk doorontwikkeld, waardoor de isolatiewaarde steeds hoger werd en het woongenot werd vergroot.


Lees meer

Glas in lood ramen brengen ook nadelen met zich mee. De isolatiewaarde ervan is niet te vergelijken met het HR++ en HR+++ glas van tegenwoordig. Glas in lood isoleert nog minder dan gewoon enkel glas, dat ligt aan de loodstrips die ertussen zijn gezet. Ons wordt vaak de vraag gesteld of we bestaand glas in lood kunnen isoleren. En daarvoor bieden we bij Evers & Evers inderdaad de juiste oplossingen.


Lees meer
Lees al onze FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews