Wat is de isolatiewaarde van glas?
Glas zorgt voor veel licht en een ruimtelijk effect in jouw huis. Elke glassoort heeft zijn eigen isolerende waarde. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk licht in ons huis. We willen de kou echter ook graag buiten huis houden. Daarom is het glas de laatste tientallen jaren sterk doorontwikkeld, waardoor de isolatiewaarde steeds hoger werd en het woongenot werd vergroot.
Er zijn zoveel verschillende soorten glas. Deze verschillende soorten glas hebben ook allemaal hun eigen isolatiewaarden. We geven de isolatiewaarde van het glas weer in de U-waarde. Hoe hoger deze U-waarde is, des te slechter de isolatiewaarde van dat glas is.
De isolatiewaarde van enkel glas
Neem bijvoorbeeld enkel glas. Dit glas heeft de hoogste U-waarde. Er is geen sprake van een spouw, de loze ruimte tussen twee panelen glas. Je hebt slechts te maken met één enkel paneel. De dikte van dit glas kan uiteraard variëren. Hoe dikker de enkele ruit is, hoe hoger de isolatiewaarde van het glas.
Omdat enkel glas een lage isolerende waarde heeft, is het standaard dubbel glas ontwikkeld. Dit glas bestaat uit 2 lagen met een spouw ertussen. Deze spouw is niet gevuld met een edelgas. Dit standaard dubbel glas heeft een hogere isolatiewaarde dan enkel glas. Toch is dit glas doorontwikkeld om een hogere isolatiewaarde te realiseren.
Hoe is de doorontwikkeling gerealiseerd? De spouw in het dubbel glas is gevuld met edelgas. Daarnaast zijn er coatings op het glas aangebracht. Dit alles heeft geresulteerd in HR++ glas. Dit glas isoleert zeer goed maar toch was ook hier weer een verbetering mogelijk. Op dit moment kun je de maximale isolatiewaarde van glas realiseren door triple glas toe te passen, ook HR+++ genoemd. Dit is glas wat bestaat uit drie lagen glas en heeft dus twee maal een spouw. Dit glas bespaart de meeste energie, maar is ook de duurste glassoort. Wil je het meeste energie besparen? Kies dan voor triple glas.
Wat is de isolatiewaarde van dubbel glas?
Wanneer we over de isolatiewaarde van dubbel glas spreken, wordt er ook gebruik gemaakt van de term “U-waarde”. Er wordt gemeten hoeveel warmte door het glas wordt doorgelaten en dit wordt weergegeven in de U-waarde. Is de U-waarde laag? Dan is het glas beter isolerend dan glas met een hoge U-waarde. Glas met een lage U-waarde zorgt voor een grotere besparing in je stookkosten. Aan de andere kant is dit glas wel weer duurder in aanschaf dan het glas met een hogere U-waarde.
Vanaf 2008 wordt de HR classificatie, van HR glas tot HR+++ glas, ingedeeld naar aanleiding van de isolatiewaarde.
· Enkel glas heeft de hoogste U-waarde (5,8). Dit glas isoleert het minst goed van alle soorten.
· Standaard dubbel glas (U-waarde 2,8) Standaard dubbel glas heeft geen goede isolatiewaarde.
· HR glas isoleert beter dan het standaard dubbel glas. De U-waarde zit tussen 1.7 en 2.0.
· HR+ glas is gevuld met een edelgas. Dit isolatieglas isoleert beter dan HR glas en heeft een U-waarde tussen 1.3 en 1.6.
· Isolatieglas HR++ Een U-waarde van 1.1, dit glas isoleert erg goed.
· HR+++ glas wordt ook triple glas genoemd. Dit glas heeft de laagste U-waarde. Deze zit tussen 0.5 en 0.9. Er is sprake van 3 lagen glas en 2 maal een spouw. Deze spouw is gevuld met argon gas. Dit glas is ook het duurste in aanschaf, maar resulteert in de meeste besparing op de stookkosten.
Drie voordelen van dubbel glas
Dankzij dubbel glas kan je veel geld besparen op jouw stookkosten. Er gaat namelijk minder warmte verloren omdat de isolatiewaarde van dubbel glas veel hoger ligt dan bij enkel glas. Dit kan enkele honderden euro’s per jaar aan besparing opleveren
Door dubbel glas zul je prettiger kunnen leven in jouw woning. Je hebt geen last meer van koude plekken en de temperatuur blijft constant. Tocht zal in de toekomst verleden tijd zijn. Daarnaast heb je minder last van condens op jouw ruiten. Het wordt hierdoor prettiger en gezonder leven.
Kunnen we je helpen met meer informatie?
Meer informatie? Neem gerust contact op met ons. Plan een afspraak met één van onze specialisten en wij kijken graag hoe wij je verder kunnen helpen. Wist je dat er ook mogelijkheden zijn om subsidie te krijgen wanneer je jouw enkel glas vervangt door dubbel glas met een hoge isolatiewaarde? Vraag ons naar de mogelijkheden.
Weet je nog niet welk dubbel glas je wilt toepassen en zoek je advies? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben alle kennis in huis om dé oplossing te vinden. We helpen graag!