Enkel glas isoleren, hoe pak ik dat aan?

De mogelijkheden

Enkel glas heeft een lage isolerende waarde. Het is mogelijk enkel glas door dubbel- of triple glas te laten vervangen. Ook kan je isolerende raamfolie gebruiken. De werking komt niet in de buurt van de isolerende werking van dubbel glas, maar wanneer je ergens tijdelijk woont of de ramen niet mag vervangen is het een goede optie. Je kunt de raamfolie aanbrengen op verschillende soorten glas. Let op dat je de montage secuur aanpakt. Anders kan het zijn dat er bellen zichtbaar blijven in de folie.

Ook is het mogelijk om voorzetramen te plaatsen voor je enkel glas. Wij maken deze op maat en plaatsen deze desgewenst aan de binnen- of buitenkant van de woning. Het plaatsen van deze voorzetramen is vakwerk. Wij raden aan dit door één van onze specialisten te laten uitvoeren. Door middel van een rubberen afdichting wordt de warmte beter in de woning gehouden. Daarnaast wordt het geluid van buiten ook beter tegenhouden. De werking is vergelijkbaar met de werking van dubbel glas. Een mooie bijkomstigheid aan het isoleren van enkel glas!

Wat kun je besparen door het aanbrengen van voorzetramen? Wanneer we uitgaan van een standaard rijtjeshuis met een glasoppervlakte van ongeveer 20 m2 kun je op een jaarlijkse besparing van 140 euro rekenen. Er wordt in de glaswereld gesproken over de U waarde. Hoe lager de waarde is, hoe energiezuiniger het product is. De U waarde is vergelijkbaar met standaard dubbel glas, dus ongeveer 2.7. De U waarde van enkel glas is 5,7. Voorzetramen realiseren dus een flinke verbetering in de isolatie. Een ander voordeel van een voorzetraam is de verbetering van de veiligheid. Het maakt het inbrekers moeilijker om in je huis binnen te dringen. Het voorzetraam is moeilijk kapot te krijgen.

Enkel glas isoleren? Vervang door HR++ of triple glas

Natuurlijk is het ook mogelijk om je enkel glas te vervangen door HR++ op triple glas. Dit zorgt voor enorm veel comfort in je huis én het levert een flinke besparing op. Maar welke soorten isolerend glas zijn er? Wat kost dat en waar moet je op letten?

Hoogrendementsglas of triple glas bestaat uit verschillende glaspanelen, twee of drie stuks, met daartussen edelgas. Vaak is één van de bladen voorzien van een coating, waardoor de warmte minder goed naar buiten kan ontsnappen. Gewoon dubbel glas is samengesteld uit twee glaspanelen zonder gas ertussen.

Triple glas is dus het meest energiezuinige van de drie, dit wordt met name bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen aangewend. De kozijnen zijn dan vaak ook extra geïsoleerd.

Wat kost HR glas nou eigenlijk? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Het kan zo zijn dat je kozijnen moeten worden aangepast en dat het schilderwerk moet worden bijgewerkt.

Zijn mijn kozijnen geschikt voor dubbel glas?

Kozijnen zijn van hout, kunststof, aluminium of staal gemaakt.

  • Zijn ze van hout dan is er bijna altijd voldoende plaats om het dikkere dubbele glas te plaatsen. Is dat niet zo, dan kunnen we extra ruimte maken door glaslatten met extra sponning toe te passen en door de sponning uit te frezen. Wij bepalen vooraf of dit tot de mogelijkheden behoort.
  • Kunststof kozijnen maken de situatie iets ingewikkelder. Deze kozijnen zijn vaak afgestemd op enkel glas. Sommige fabrikanten hebben kliklijsten die passen op bestaande kunststof kozijnen. Door deze kliklijsten ontstaat er ruimte voor de plaatsing van dubbel glas.
  • Heb je aluminium kozijnen? Hiervoor zijn speciale glaslatten op de markt ten behoeve van dubbel glas. Passen deze niet op jouw aluminium kozijnen? Dan moeten er kliklijsten op maat worden gemaakt.
  • Bij stalen kozijnen wordt er gewerkt met een inbouwelement.

Vervanging van enkel glas door dubbel glas zonder dat de kozijnen moeten worden aangepast, behoort dus niet altijd tot de mogelijkheden. Dit komt omdat het dubbel glas extra zwaar is of omdat het profiel van het kozijn niet geschikt is. Je hebt de keuze om alle kozijnen of alleen de draaiende gedeeltes van het kozijn te vervangen.

Wil je persé je bestaande kozijnen behouden omdat je woning bijvoorbeeld een monument is? Dan zijn er nog andere alternatieven. Vacuümglas is er één van. Dit glas bestaat uit twee glasbladen waarvan de ruimte ertussen vacuüm is getrokken en de glasbladen 2 mm van elkaar afstaan. Wanneer je dit glas vergelijkt met HR++ glas komt er een gelijke isolerende waarde uit. Dit vacuümglas is echter wel dunner! Geïsoleerd monumentenglas is ook een optie. De spouw is kleiner dan bij HR glas en het glas is maar 10 mm dik. Wel zit er ook edelgas in de spouw. Dit glas heeft een redelijke isolerende werking.

Besparen met hoogrendementsbeglazing

Triple glas is zoals eerder genoemd het zuinigste glas. Dit glas is ook duurder dan HR++ glas, ongeveer 30 procent. HR++ glas is bij benadering 10% duurder dan HR+ glas. Vergeet niet dat je voor het vervangen van glas mogelijk subsidie kunt krijgen of een lening kunt afsluiten.

Heb je je enkel glas geïsoleerd door het te vervangen door hoogrendementsbeglazing? Dan bespaar je gemiddeld ongeveer €310,- per jaar op je energierekening. Wij zijn in deze berekening uit gegaan van een gemiddelde tussenwoning met 20 m2 glas.

HR glas isoleert enorm goed. Daardoor ontstaat onder bepaalde weersomstandigheden weleens condens op het glas aan de buitenkant. Dit gebeurt met name in de ochtend en verdwijnt vanzelf wanneer de temperatuur buiten weer hoger wordt in de loop van de dag.

Kan ik meer informatie krijgen over het isoleren van mijn enkel glas?

Natuurlijk! Neem gerust contact op met ons. Plan een afspraak met ons, wij kijken uit naar je komst.

Je enkel glas isoleren is namelijk maatwerk. Wat zijn precies je wensen? Hoe zien je kozijnen eruit? Is je woning een monument? Wat is je budget? Al deze, en nog een boel andere vragen, zijn van invloed op de maatwerkoplossing die wij voor jou willen uitzoeken.

Actueel

Glaswanden: groeiend Evers & Evers exclusief dealer Cover
Glaswanden: groeiend Evers & Evers exclusief dealer Cover

6 oktober 2020 Evers & Evers Glas en Interieurglas is exclusief dealer voor Nederland geworden van Cover, Fins producent van draai- [...]

Lees meer
Isolatie van je bestaande ramen: zo doe je dat!
Isolatie van je bestaande ramen: zo doe je dat!

Wil je jouw ramen gaan isoleren? Goede isolatie zorgt voor een grote besparing. De kou blijft buiten en je kan [...]

Lees meer
Isolerende raamfolie: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?
Isolerende raamfolie: wat is het en wat zijn de voor-...

Denk je eraan om isolerende raamfolie toe te passen op jouw ruiten? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Zo bestaat er [...]

Lees meer
Lees al het nieuws

Veelgestelde vragen

Glas zorgt voor veel licht en een ruimtelijk effect in jouw huis. Elke glassoort heeft zijn eigen isolerende waarde. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk licht in ons huis. We willen de kou echter ook graag buiten huis houden. Daarom is het glas de laatste tientallen jaren sterk doorontwikkeld, waardoor de isolatiewaarde steeds hoger werd en het woongenot werd vergroot.


Lees meer

Glas in lood ramen brengen ook nadelen met zich mee. De isolatiewaarde ervan is niet te vergelijken met het HR++ en HR+++ glas van tegenwoordig. Glas in lood isoleert nog minder dan gewoon enkel glas, dat ligt aan de loodstrips die ertussen zijn gezet. Ons wordt vaak de vraag gesteld of we bestaand glas in lood kunnen isoleren. En daarvoor bieden we bij Evers & Evers inderdaad de juiste oplossingen.


Lees meer

Wil je graag besparen door middel van isolatie? Denk dan ook eens aan het isoleren van je enkel glas. Een goede isolatie zorgt voor een enorme besparing. In de winter houd je de kou beter buiten en in de zomer zorg je er juist voor dat de warmte buiten blijft.


Lees meer
Lees al onze FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 7 reviews
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 7 reviews