Wat is veiligheidsglas?

Standaardglas heeft als eigenschap dat je jezelf er lelijk aan kunt verwonden. Als dit glas kapotgaat, ontstaan er zeer gevaarlijke grote scherven. Om dit te voorkomen, is er veiligheidsglas ontwikkeld. Dit wordt ook wel letselwerende beglazing genoemd. De eigenschappen waar veiligheidsglas aan moet voldoen, zijn vastgelegd in de NEN 3569-norm.

Er bestaan 2 verschillende soorten veiligheidsglas: gehard veiligheidsglas en gelaagd veiligheidsglas.

Gehard veiligheidsglas

Als eerste spreken we over veiligheidsglas wanneer glas “gehard” is. Het glas wordt in dit geval thermisch behandeld door het op te warmen bij meer dan 600 graden Celsius, waarna het op speciale wijze snel wordt afgekoeld. Wanneer dit proces is uitgevoerd, is veiligheidsglas ontstaan. Gaat dit glas kapot, dan valt het uiteen in duizenden hele kleine stukjes waaraan je je niet ernstig kunt verwonden. Denk maar aan de zijruit van je auto; ook deze ruit is van gehard veiligheidsglas.

Gehard veiligheidsglas is beter bestand tegen warmte. We passen het bijvoorbeeld toe als achterwand van een keuken. Omdat dit veiligheidsglas is gehard, is het veilig om dichtbij te koken op verschillende warmtebronnen.

Gehard veiligheidsglas kan na harding in principe niet meer worden aangepast. Bij Evers & Evers Glas maken we het glas eerst op maat, volledig naar jouw wens. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het veiligheidsglas aan de randen te bewerken. Zo maken wij een facetrand of werken wij de rand pp af. Aansluitend harden we het glas. Er bestaat hierna de mogelijkheid om het glas in elke gewenst kleur te lakken.

Gehard veiligheidsglas is vijfmaal sterker dan gewoon glas!

Gelaagd veiligheidsglas

Gelaagd veiligheidsglas is de tweede mogelijkheid wanneer we spreken over letselwerende beglazing. Dit glas bestaat uit minimaal 2 panelen glas waartussen folie wordt aangebracht. Gaat het glas kapot? Dan wordt het veiligheidsglas bij elkaar gehouden door de folie. Dit veiligheidsglas wordt toegepast bij bijvoorbeeld puien, daken van een serre of tuindeuren. Vind je het moeilijk om een voorstelling te krijgen van gelaagd veiligheidsglas? Denk dan eens aan de voorruit van je auto. Deze ruit is ook voorzien van gelaagd veiligheidsglas. Ontstaat er een breuk, dan ontstaat er geen gat in de ruit. Wel zo veilig voor jou als bestuurder. Dit speciale veiligheidsglas kan ook worden toegepast om inbrekers buiten de deur te houden. Uiteraard beschadigt het glas wel, maar het is zeer moeilijk om er doorheen te breken.

Het snijden van gelaagd veiligheidsglas is wat ingewikkelder dan het snijden van standaard enkelglas. Evers & Evers glas heeft hiervoor echter een speciale snijtafel. Deze tafel snijdt de verschillende diktes gelaagd veiligheidsglas zonder problemen, wat een zeer precies en mooi resultaat tot gevolg heeft.

Wil je weten of er gelaagd veiligheidsglas is toegepast in jouw woning? Tik dan eens met je ring tegen de ruit. Een wat doffe tik geeft aan dat het gelaagd glas betreft. Enkelglas produceert een heldere klank.

Gelaagd veiligheidsglas wordt ook toegepast in geïsoleerd dubbelglas. Hierdoor is jouw veiligheid niet in het geding.

Let op wanneer je gelaagd veiligheidsglas toepast in buitenruimtes. Is er geen goede randafdichting? Dan kan er op termijn sprake zijn van delaminatie.

Hoe dik is het gelaagd veiligheidsglas?

  • Eén folie is 0.38 mm dik.
  • 3.3.1. glas zijn 2 panelen glas van 3 mm dik met 1 folie. Dit geeft een totaal van 6.38 mm.
  • 3.3.2 glas zijn 2 panelen glas van 3 mm dik met 2 folies. Dit geeft een totaal van 6.76 mm.
  • 4.4.2 glas zijn 2 panelen glas van 4 mm dik met 2 folies. Dit geeft een totaal van 8.76 mm.
  • Enzovoort.

Wij voorzien je van persoonlijk advies

Gelaagd veiligheidsglas is een voorwaarde wanneer er aan de veiligheidsvoorschriften moet worden voldaan. Dit ligt vast in het bouwbesluit. Evers & Evers Glas werkt altijd volgens deze norm. Wij adviseren je graag welk veiligheidsglas toegepast moet worden in allerlei situaties. Je bent van harte welkom om de mogelijkheden met ons te bespreken.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Geen probleem. Neem dan vrijblijvend contact met ons. Wij helpen je graag.

Neem contact op

Actuele berichten

Bouw en Infra Inclusief Award: initiatieven van Evers & Evers Glas en ERA Contour winnen
Bouw en Infra Inclusief Award: initiatieven van Evers & Evers...

Op 11 april zijn de winnaars van de allereerste Bouw en Infra Inclusief Award bekendgemaakt in The Colour Kitchen in [...]

Lees meer
Evers & Evers glas finalist voor de bouw en infra inclusief award
Evers & Evers glas finalist voor de bouw en infra...

Wij zijn zo trots! https://www.youtube.com/watch?v=D0UsKrFIJhY Evers & Evers glas is finalist voor de bouw en infra inclusief award. En in [...]

Lees meer
“Ik vind het mooi dat werknemers bij ons groeien!”
“Ik vind het mooi dat werknemers bij ons groeien!”

Volgens Suzanne verdient iedereen een werkplek. "Hoe lang of kort je gebruiksaanwijzing ook is." Daarom besloot ze voor Evers & [...]

Lees meer
Condens op de binnen- of buitenkant van het raam?
Condens op de binnen- of buitenkant van het raam?

Condens kan op de binnen- als de buitenkant van het raam optreden, afhankelijk van de verschillende omstandigheden. Hieronder volgen de [...]

Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews
FINEO glas