Wat is veiligheidsglas?

Standaardglas heeft als eigenschap dat je jezelf er lelijk aan kunt verwonden. Als dit glas kapotgaat, ontstaan er zeer gevaarlijke grote scherven. Om dit te voorkomen, is er veiligheidsglas ontwikkeld. Dit wordt ook wel letselwerende beglazing genoemd. De eigenschappen waar veiligheidsglas aan moet voldoen, zijn vastgelegd in de NEN 3569-norm.

Er bestaan 2 verschillende soorten veiligheidsglas: gehard veiligheidsglas en gelaagd veiligheidsglas.

Gehard veiligheidsglas

Als eerste spreken we over veiligheidsglas wanneer glas “gehard” is. Het glas wordt in dit geval thermisch behandeld door het op te warmen bij meer dan 600 graden Celsius, waarna het op speciale wijze snel wordt afgekoeld. Wanneer dit proces is uitgevoerd, is veiligheidsglas ontstaan. Gaat dit glas kapot, dan valt het uiteen in duizenden hele kleine stukjes waaraan je je niet ernstig kunt verwonden. Denk maar aan de zijruit van je auto; ook deze ruit is van gehard veiligheidsglas.

Gehard veiligheidsglas is beter bestand tegen warmte. We passen het bijvoorbeeld toe als achterwand van een keuken. Omdat dit veiligheidsglas is gehard, is het veilig om dichtbij te koken op verschillende warmtebronnen.

Gehard veiligheidsglas kan na harding in principe niet meer worden aangepast. Bij Evers & Evers Glas maken we het glas eerst op maat, volledig naar jouw wens. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het veiligheidsglas aan de randen te bewerken. Zo maken wij een facetrand of werken wij de rand pp af. Aansluitend harden we het glas. Er bestaat hierna de mogelijkheid om het glas in elke gewenst kleur te lakken.

Gehard veiligheidsglas is vijfmaal sterker dan gewoon glas!

Gelaagd veiligheidsglas

Gelaagd veiligheidsglas is de tweede mogelijkheid wanneer we spreken over letselwerende beglazing. Dit glas bestaat uit minimaal 2 panelen glas waartussen folie wordt aangebracht. Gaat het glas kapot? Dan wordt het veiligheidsglas bij elkaar gehouden door de folie. Dit veiligheidsglas wordt toegepast bij bijvoorbeeld puien, daken van een serre of tuindeuren. Vind je het moeilijk om een voorstelling te krijgen van gelaagd veiligheidsglas? Denk dan eens aan de voorruit van je auto. Deze ruit is ook voorzien van gelaagd veiligheidsglas. Ontstaat er een breuk, dan ontstaat er geen gat in de ruit. Wel zo veilig voor jou als bestuurder. Dit speciale veiligheidsglas kan ook worden toegepast om inbrekers buiten de deur te houden. Uiteraard beschadigt het glas wel, maar het is zeer moeilijk om er doorheen te breken.

Het snijden van gelaagd veiligheidsglas is wat ingewikkelder dan het snijden van standaard enkelglas. Evers & Evers glas heeft hiervoor echter een speciale snijtafel. Deze tafel snijdt de verschillende diktes gelaagd veiligheidsglas zonder problemen, wat een zeer precies en mooi resultaat tot gevolg heeft.

Wil je weten of er gelaagd veiligheidsglas is toegepast in jouw woning? Tik dan eens met je ring tegen de ruit. Een wat doffe tik geeft aan dat het gelaagd glas betreft. Enkelglas produceert een heldere klank.

Gelaagd veiligheidsglas wordt ook toegepast in geïsoleerd dubbelglas. Hierdoor is jouw veiligheid niet in het geding.

Let op wanneer je gelaagd veiligheidsglas toepast in buitenruimtes. Is er geen goede randafdichting? Dan kan er op termijn sprake zijn van delaminatie.

Hoe dik is het gelaagd veiligheidsglas?

  • Eén folie is 0.38 mm dik.
  • 3.3.1. glas zijn 2 panelen glas van 3 mm dik met 1 folie. Dit geeft een totaal van 6.38 mm.
  • 3.3.2 glas zijn 2 panelen glas van 3 mm dik met 2 folies. Dit geeft een totaal van 6.76 mm.
  • 4.4.2 glas zijn 2 panelen glas van 4 mm dik met 2 folies. Dit geeft een totaal van 8.76 mm.
  • Enzovoort.

Wij voorzien je van persoonlijk advies

Gelaagd veiligheidsglas is een voorwaarde wanneer er aan de veiligheidsvoorschriften moet worden voldaan. Dit ligt vast in het bouwbesluit. Evers & Evers Glas werkt altijd volgens deze norm. Wij adviseren je graag welk veiligheidsglas toegepast moet worden in allerlei situaties. Je bent van harte welkom om de mogelijkheden met ons te bespreken.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Geen probleem. Neem dan vrijblijvend contact met ons. Wij helpen je graag.

Neem contact op

Actuele berichten

Al het moois ontstaat tussen glas en gerinkel
Al het moois ontstaat tussen glas en gerinkel

Evers & Evers Glas: er is geen houden meer aan ‘Ik ben geen verkoper die mensen iets door de strot [...]

Lees meer
Wat bespaar je door enkel glas te vervangen door dubbel glas?
Wat bespaar je door enkel glas te vervangen door dubbel...

De gasprijzen gaan door het dak. Jij overweegt om jouw enkel glas te vervangen door dubbel glas. Natuurlijk bespaar je [...]

Lees meer
Evers & Evers Glas breidt uit!
Evers & Evers Glas breidt uit!

Door het aankopen van het pand van de buren verdubbelen wij onze bedrijfsoppervlakte. Benieuwd naar onze beweegredenen? Glas in Beeld [...]

Lees meer
***VACATURES***
***VACATURES***

Evers & Evers glas blijft groeien. Daarom zoeken wij wederom uitbreiding van ons team. Wil jij lid worden van #TEAMEVERS [...]

Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 12 reviews